De elektronische handtekening

Al een aantal dagen is Youri in de ban van de elektronische handtekening, oftewel het digitaal ondertekenen van documenten.

Eerder deze week plaatst Youri o.a. dit bericht.

Elektronische handtekening

Een reactie van Youri op een aantal berichten en uitspraken die hij heeft gevonden en gerelateerd zijn aan het elektronisch ondertekenen van documenten. En Youri plaatste zelfs nog een bericht om het toe te lichten, wat een elektronische handtekening is, en welke soorten er zijn.

Dat de tekst hoogstwaarschijnlijk gegenereerd is met AI maakt in dit geval niet uit. De inhoud klopt. Ik denk alleen niet dat Youri het begrijpt. Maar daar over later meer.

En er volgt ook nog uitleg over de soorten elektronische handtekeningen die er zijn en de controleerbaarheid.

De verschillende verificatiemethoden laat ik even buiten beschouwing. Het moge duidelijk zijn dat er manieren zijn om te verifiëren of de elektronische ondertekening echt is.

Wel interessant is de conclusie die Youri plaatst.

Wet bestuur en toezicht rechtspersonen

Zoals we Your inmiddels kennen, weten we dat Youri in de veronderstelling is dat alle documenten ondertekend moeten zijn met naam en (natte) handtekening. En ook nog eens door de bestuurders van de organisatie.
Dat dat moet volgens Youri op letterlijk iedere brief, document, stukje communicatie dat een bedrijf verlaat. Hij voelt zich daarin gesterkt door de wet WBTR, Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen. Dat deze wet ergens anders betrekking op heeft, mag de pret niet drukken.

Dat er geen plicht is om alle brieven te moeten ondertekenen, wil er ook niet in bij Youri. Wat hij “uitgezocht” heeft, is waarheid. Maar daar is al genoeg over gezegd.

Soorten elektronische ondertekening

Youri heeft een mooi overzicht geplaatst van de verschillende manieren van elektronisch ondertekenen. Laten we ze eens langslopen en bespreken.

Eenvoudige Elektronische Handtekening

Ik denk dat dit wel de meest voorkomende vorm is in het dagelijks leven. een brief van een instantie of bedrijf om je ergens over te informeren die afgesloten wordt met een naam, functie, of beiden. En soms ook nog voorzien van een geprinte handtekening of afbeelding van een handtekening. Deze kom je tegen op bijvoorbeeld een brief van je energie leverancier die je informeert over nieuwe tarieven, de belastingdienst die ondertekent met “De Inspecteur” of “De ontvanger”, of een reactie van de klantenservice van een bedrijf nadat je een klacht ingediend hebt.

Documenten die verder geen juridische waarde hebben, informatief en ter kennisgeving. Voor dit soort documenten is het ook veel minder relevant om de afzender te kunnen controleren. De brief zelf bevat meestal al voldoende informatie om aannemelijk te maken dat het van de betreffende instantie afkomstig is. En het is puur om je te informeren.

Geavanceerde en Gekwalificeerde Elektronische Handtekening

Deze twee zul je in de praktijk wat minder vaak tegenkomen. Deze manier van ondertekenen is alleen relevant als documenten ook een juridische waarde hebben. Denk aan offertes, koopovereenkomsten, huurovereenkomsten, en documenten die betrekking hebben op afspraken en overeenkomsten met juridische aspecten. Je komt ze vooral tegen in het bedrijfsleven en bij overheden.
Dat heeft o.a. ook te maken met de eisen die aan een dergelijke manier van ondertekenen gesteld worden en de kosten die er mee gemoeid gaan. In veel gevallen wordt gebruik gemaakt van diensten van derde partijen, die gespecialiseerd zijn in het digitaal ondertekenen van documenten en de bijbehorende processen.

Het wordt veel toegepast bij documenten die volledig digitaal gebruikt worden. Offertes en overeenkomsten die elektronisch per e-mail verstuurd worden. In vroegere tijden werden deze documenten uitgeprint, van een natte handtekening voorzien en per traditionele post verstuurd. Vaak louter en alleen om de handtekening die onder het document stond. De digitale ondertekening is daar een mooie oplossing voor.

Fascinatie

Waar de fascinatie voor de elektronische ondertekening bij Youri vandaan komt is in eerste instantie niet duidelijk. We weten dat Youri al geruime tijd bezig is om een manier te vinden om alle documenten niet rechtsgeldig te verklaren. Hij hoopt op die manier onder zijn schulden uit te komen.

Maar blijkbaar speelt er meer, want Youri komt met nog een aantal berichten op de proppen. Berichten die gaan over documenten die elektronisch ondertekent zijn en waar wat mis mee is. En zoals we Youri kennen, wordt dat groots uitgemeten en trekt Youri direct de conclusie dat dat dan wel voor alle documenten, die op die manier verwerkt zijn, zal gelden. Is 1 document niet rechtsgeldig, dan zijn ze allemaal niet rechtsgeldig.

Zo haalt hij een voorval aan waarbij een aantal documenten, als gevolg van een overgang naar een ander systeem, niet meer op de juiste manier op echtheid gecontroleerd konden worden. Voor Youri aanleiding om aan te nemen dat dan alle documenten niet meer rechtsgeldig zijn.

Hetzelfde geldt voor de situatie waarbij bij een rechtbank documenten voorzien zijn van een stempel in plaats van een handtekening. Youri roept dan dat alle documenten voorzien zijn van een stempel.

Ook haalt Youri een aantal voorbeelden aan zonder een link naar het betreffende bericht of gerechtelijke uitspraak te plaatsen, waardoor het lastig is de context te achterhalen. Niet dat zijn volgelingen de informatie gaan lezen, die geloven Youri blindelings.

Storm in een glas water

Wie de stortvloed van onsamenhangende berichten, die Youri de afgelopen dagen over dit onderwerp geplaatst heeft, een goed doorneemt, die komt er al snel achter dat Youri weer groots uitpakt over een aantal incidentele zaken. Wordt in de berichtgeving gerept over enkele honderden zaken waar mogelijk niet op de juiste manier digitaal ondertekend is, voor Youri zijn het dan al duizenden zaken. Youri is een grote fantast zonder inhoudelijke kennis.

Youri Plate Ontmaskerd