Vorige week plaatste Youri Plate het onderstaande bericht tezamen met een live video op Facebook.
Dit is mijn bevestiging na jaren juridische strijdt!@
Rechtbank Amsterdam bevestigd dat mijn deurwaarder niet bevoegd is en dat je gewoon je exploot kan laten betekenen en gaat dat niet is het niet rechtsgeldig
Er is een landelijke basisregistratie
Nog steeds is Youri bezig met zijn strijd tegen de deurwaarders en probeert hij op allerlei mogelijke manieren aan te tonen dat deurwaarders niet bevoegd zijn en zijn correspondentie van deurwaarders niet rechtsgeldig is. Tot nu toe nog steeds zonder succes.
Leek
En dat is niet zo vreemd. Youri noemt zichzelf, naast jurist, ook regelmatig onderzoeksjournalist. Nu is dit natuurlijk een titel die je jezelf ook niet zomaar aan kunt meten, omdat je af en toe een belletje pleegt naar een instantie. Youri heeft best kwaliteiten. Een van die kwaliteiten is, dat hij steeds in staat is de plank volledig mis te slaan. Enerzijds door zijn gebrek aan (inhoudelijke) kennis, anderzijds door zijn onvermogen om naar andere mensen te luisteren en ze uit te laten praten.
Maar zodra Youri iets te horen krijgt dat niet in zijn straatje past, dan praat hij er doorheen en overheen en probeert van onderwerp te veranderen.
In deze video gaat Youri op zoek naar een landelijk register waar de handtekeningen van de deurwaarders geregistreerd zijn. In een eerdere live heeft hij te horen gekregen dat de rechtbank Limburg van diverse deurwaarders de handtekening heeft, in een database. Maar niet van alle deurwaarders. Reden voor Youri om nu, bij een rechtbank, op zoek te gaan naar de handtekening van de deurwaarder van Groot & Evers.
Youri belt met de rechtbank en hangt, zoals we hem kennen, een onsamenhangend verhaal op, met allerlei onbewezen conclusies en beweringen.
Als je hier als leek naar luistert, dan klinkt het verhaal best indrukwekkend, en krijg je de indruk dat hier best wel het een en ander loos is. Niets is minder waar.
Allereerst heeft Youri helemaal geen papieren van een deurwaarder nodig om te emigreren. Niemand zal hem belemmeren te verhuizen naar een land binnen de EU. Ook wordt Youri niet naar het kastje naar de muur gestuurd. Het probleem is dat Youri steeds op zoek gaat naar informatie bij de verkeerde instanties. Daarnaast heeft hij een probleem met luisteren.
Op een gegeven moment valt Youri ook hard door de mand. Hij is verbaasd om te horen dat er 2 registers zijn. Een oud en een nieuw register. Even later geeft hij aan ook al met de rechtbank Utrecht gebeld te hebben, omdat de deurwaarder daar beëdigd zou zijn, maar daar ook niet te vinden was in het register. En dan maakt Youri een fout. Hij zegt dat de deurwaarder ook niet in het oude register te vinden is, maar hij wist niet dat er een oud en en nieuw register is.
Nu is het helemaal niet zo moeilijk om te achterhalen wat de waarheid is. Je hoeft geen onderzoeksjournalist te zijn om dat te weten te komen. Je hoeft geen mensen telefonisch lastig te vallen, de gesprekken op te nemen om die vervolgens op Facebook, zonder toestemming van de betrokkenen, te plaatsen. Dat kan veel simpeler, met een e-mail.
Antwoord KBvG
Ik heb mij dan ook maar eens als pseudo onderzoeksjournalist gedragen en een mail gestuurd naar de KBvG. Want als er een instantie is die weet hoe het zit met de registratie van deurwaarders, het vastleggen van handtekeningen en controle van deurwaarders, dan is het wel de beroepsvereniging van deurwaarders. De KBvG.
Na enkele dagen later ontving antwoord op mijn vragen.

Vraag 1: Hoe zit het met de registratie van handtekeningen van gerechtsdeurwaarders?
Er is een register voor alle gerechtsdeurwaarders. Deze wordt beheerd door de KBvG. Deze kunt u altijd inzien op onze website: https://www.kbvg.nl/gerechtsdeurwaarders/zoek-een-gerechtsdeurwaarder. In artikel 1a van de gerechtsdeurwaarderswet kunt u zien welke gegevens allemaal worden opgenomen in het gerechtsdeurwaardersregister. Hier worden onder andere de handtekening en paraaf van de gerechtsdeurwaarder in opgenomen. Deze handtekeningen verstrekken wij niet aan burgers en zijn ook niet digitaal in te zien.
Vraag 2: Is er een landelijke database waar deze geregistreerd zijn en wie is daar voor verantwoordelijk?
De rechtspraak beheert een landelijke database van handtekeningen (niet enkel de handtekening van gerechtsdeurwaarders). Zij zijn hier zelf verantwoordelijk voor. Geregistreerd staan in deze database is geen vereiste voor de ambtelijke bevoegdheid van een gerechtsdeurwaarder. De vereisten zijn te vinden in de gerechtsdeurwaarderswet. Wij hebben ook geen inzage in deze database.
Vraag 3: En klopt het, dat ook de rechtbanken een registratie hebben van de handtekeningen?
De KBvG neemt de handtekeningen dus op in het register. Er is bij het wijzigen van de gerechtsdeurwaarderswet bewust gekozen door de wetgever om niet te voorzien in een koppeling met de Rechtspraak. Uitgangspunt van het gerechtsdeurwaardersregister is dat het voortdurend bevraagd kan worden teneinde de bevoegdheid van degene die de ambtshandeling heeft verricht vast te stellen. Deze mogelijkheid bestaat ook voor de Rechtspraak. Zie hiervoor de memorie van toelichting (Kst. II 2014-2015, 34047 nr. 3).
Dit had Youri natuurlijk zelf ook heel makkelijk boven tafel kunnen krijgen. En sterker nog, hij heeft in het verleden gebeld met de KBvG en te horen gekregen dat zij in staat zijn de handtekening te verifiëren. Dat zij een register beheren waar alle gerechtsdeurwaarders ingeschreven staan en je zelf kunt controleren of ze ingeschreven staan.
Maar dat past niet in het straatje van Youri. Hij wil kost wat het kost volhouden dat niemand weet waar de handtekeningen zijn, en hoe je die op authenticiteit kunt controleren.
Rinus Verhagen
Sinds kort heeft Youri een medestander. In de vorm van Rinus Verhagen, ook wel bekend onder de naam Rob Brekel, zijn echte naam.
Rob is naast zijn activiteiten met Gesara\Nesare, en het verkopen van waardeloze Zimbabwaanse Dollars, zich ook gaan storten op de deurwaarders. Hij claimt samen te werken met Youri en heeft de beweringen van Youri overgenomen. Maar dan nog een graadje erger. Rob doet de meest bizarre uitspraken over deurwaarders en heeft nu een Telegram groep opgezet om slachtoffers te verzamelen van deurwaarders. Rob doet daarbij stevige beloftes.
Op 16 januari doopt hij de bestaande Telegram groep “Hulp bank” om tot “Justice vs Deurwaarder”, en roept iedereen op, die slechte ervaringen heeft opgedaan met deurwaarders, de namen van deurwaarders aan hem door te geven. Hij is van plan om het “gestolen geld” terug te halen en de schade op de deurwaarder te verhalen.

Dat Rob roept samen te werken met Youri Plate, en dezelfde onzin verkondigt, zegt al genoeg over de kans van slagen van zijn missie.